Symposion on perustettu vuonna 1960, mikä tekee siitä yhden vanhimmista ainejärjestöistä yliopistolla. Se on myös yksi eläväisimmistä: kunnioitettavasta iästään huolimatta kuolleitten kielten edunvartija ei suostu ukkoutuman. Päätoimisesti Symposion vahtii klassillisten aineiden (latina, kreikka, nykykreikka ja klassillinen arkeologia) opiskelijoitten etua, pyrkii edistämään kanssakäymistä opiskelijoiden välillä ja pitämään yhteyttä opettajiin, aina norsunluutornin huipulle saakka. Tieteellisiin ongelmiin pureutuminen ei vie kaikkea aikaamme, tilaa jää runsaasti rikkaalle harrastustoiminalle. Me juhlimme, matkailemme ja koluamme kaupungin kulttuurielämää, minkäänlainen ruumiin tai hengen kilvoittelu ei ole meille vierasta. Uusia ideoita ja ihmisiä mahtuu aina mukaan. Lienee kuitenkin parasta kerrata virallinen puoli ensin.
Korkein päättävä elin, yleiskokous, kokoontuu vähintään kahdesti vuodessa. Marraskuussa valitaan seuraavan vuoden hallitus ja päätetään toimintasuunnitelmasta, helmikuussa puolestaan käsitellään edellisen vuoden tilinpäätös ja toimintakertomus, sekä joka toinen vuosi toimitetaan inspehtorin vaali. Jokaisen jäsenen läsnäolo kokouksissa on toivottavaa, ellei suorastaan pakollista. Toimintamme rungon muodostavat hallituksen kokoukset joissa puidaan päivänpolttavuudet ja hoidetaan juoksevat asiat. Näitä jäykän muodollisuuden syövyttämiä tilaisuuksia järjestetään tarpeen mukaan, saattaapa joku viikko kulua kokouksettakin. Myönnytyksiä seuranpidolle on tosin viimeaikoina jouduttu tekemään, näinä kunnottomuuden aikoina joku uskalikko saattaa uskaltautua esittämään asioita myös listan ulkopuolelta. Muutenkin ilmaston kosteusprosentti ja muut ympäristötekijät horjuttavat silloin tällöin kokouksien arvokkuutta.
Viikon päättää aina perjantaisin kahvihetki oppiaineryhmän käytävän kahvihuoneessa. Noin kello 14 klassikot vaeltavat kirjojensa välistä juomaan kahvia ensiluokkaisessa seurassa. Nimelliseen hintaan sisältyy ajatusten murujen lisäksi konkreettistakin suussa sulateltavaa. Kahvihetki toimii Symposionin opintosihteerin vastaanottona, mutta hihoista voi neuvonpuutteessa nykiä muulloinkin. Yhdistyksen kirjasto sijaitsee oppiaineryhmän tiloissa. Kaapillinen käsittää varsin mukavasti latinankielistä kirjallisuutta, kreikkaa hieman laihemmalti. Etsivä löytää yllätyksiä myös muilta aloilta. Laina-ajat ovat käytännössä niin pitkiä kuin omatunto sallii, mutta kirjat on syytä palauttaa joskus, mieluiten ennen valmistumista. Kirjakaapin avaimet ovat opintosihteerillä ja Rostran päätoimittajalla – tai joskus jollain muulla -, joten lainaaminen käy kätevimmin juuri kahvihetken yhteydessä.
Symposion juhlii perinteisesti ainakin neljä kertaa vuodessa. Lähempää tietoa juhlien luonteesta on valitettavasti lähes mahdoton hankkia, kultin jäsenet ovat seuraavana päivänä yleensä muka kadottaneet muistinsa. Vanhoista kalentereista voi kuitenkin saada selville tärkeimpien juhlien nimet ja summittaisen käsityksen tapahtumista: syksyinen Ludi Romani toimii jonkinlaisena initiaatioriittinä uusille opiskelijoille, Saturnalia taas ilmeisesti luo lohtua tenttien jälkeen langenneesen pimeyteen marras-joulukuun vaihteessa. Maaliskuun Lupercaliasta on jäänyt aikakirjoihin varsin petomaisia merkintöjä, tosin pässejä ei ilmeisesti ole vielä uhrattu. Kevään huipentaa toukokuussa Floralia, jolla on jotain tekemistä kukkasten kanssa, mehiläisistä ei voi mennä takuuseen. Ylitsevuotavalla tarjoilulla, laadukkaalla ohjelmalla, musiikilla ja tanssilla tiedetään myös olleen tärkeä osa klassisesti juhlittaessa. Varsinkin suuremmissa juhlissa saattavat kuolemattomat jumalatkin näyttäytyä ihmisten pöydissä.
Pyrimme myös luomaan suhteita muiden alojen opiskelijoihin Maailman kulttuurien laitoksella. Tämän pyrkimyksen kivijalkana toimii vielä varsin nuori perinne, Makula-sitsit, jotka järjestetään alkusyksystä fuksiaisten jälkeen. Tässä akateemisessa pöytäjuhlassa on mahdollista tutustua muun maailman kielten ja kulttuurien opiskelijoihin syömisen, juomisen ja laulamisen merkeissä.
Häpeämättömän puolueellinen pää-äänenkannattajamme Rostra ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Rostra on avoin forumi, jokainen voi osallistua toimitustyöhön hyväksi katsomallaan tavalla. Kuvat, jutut tai muunlainen hengen korkealento ilahduttavat toimituskuntaa aina. Ei kannata ujostella, oma teksti näyttää melkein hyvältä kansien välissä. Materiaalin voi jättää esimerkiksi suoraan jollekulle toimituksen jäsenistä, tai lähettää sähköpostilla päätoimittajalle (kts. Rostra). Aihepiiri on vapaa. Kirjastosta voit bongata pöllönkatseisia klassikkoja, mutta tiedonvälityksen fyysinen keskus on ilmoitustaulu Metsätalon A-rapun 2. kerroksen käytävällä. Sinne ilmestyvät tiedot kokouksista, retkistä, juhlista ja muusta ajankohtaisesta. Ilmoitustaulua kannattaakin seurata tiiviisti. Klassinen tieto kulkee myös sähköisesti: nämä sivut ja Facebook-ryhmä toimivat epävirallisina tiedonvälityskanavina, ja lisäksi käytössä on sähköpostilista. Yhdistyksen hallitukseen saa yhteyden puheenjohtajan kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä vastaavaan hallituksen jäseneen (kts. Hallitus).
Symposion toimii vilkkaasti klassillisen filologian oppiaineryhmän ja Maailman kulttuurien laitoksen piirissä. Laitoksen johtoryhmän opiskelijajäsenet ovat aktiivisia symposionisteja. Mielipiteemme ja ajatuksemme kiinnostavat, ja Symposionin ehdotuksilla ja kritiikillä on ollut näkyviä vaikutuksia laitoksen toimintaan. Yhdistyksemme järjestää joka kevät laitoksen avuksi yleisen opetuskyselyn, jolla selvitetään, mitä ja millaista opetusta seuraavaksi lukuvuodeksi kaivataan. Kyselyn tulokset konkretisoituvat yleensä syksyllä, mistä kiitos opettajillemme. Pidämme yhteyttä sekä yleisellä että henkilötasolla myös muihin yliopistoihin, ainejärjestöihin ja yhdistyksiin. Näistä läheisimpiä ovat turkulainen sisaryhdistyksemme Palladion sekä jyväskyläläinen Taberna Latina.
Yhdistyksen piiriin ja liepeille on perustettu monenlaisia kerhoja, opintopiirejä ja projektiryhmiä, muun muassa Suklaakerho ja Kino Symposion. Käymme myös vähintään kerran vuodessa hohtokeilaamassa ja pelaamme jalkapalloa joukkueella ”300” epäsäännöllisen säännöllisesti UniSportin harrastesarjoissa.
Symposionin jäsenmaksun maksat vain kerran, ja jäsenyydestä pääsee eroon vasta seuraavassa elämässä. Tervetuloa sekalaiseen seurakuntaan! Puhumme kielillä, pidämme hauskaa ja ehtoollisviini virtaa. Kun raahustat yössä, eikä tunnu olevan kuin työtä ja päiviä, niin ystävät nostavat auringon takaisin taivaalle.